Kupa faktów o smrodzie

Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje – Edward Kay

Date
lis, 03, 2023
Comments
Możliwość komentowania Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje – Edward Kay została wyłączona

„Dwie trzecie objętości rekiniego mózgu odpowiada wyłącznie za zmysł węchu”.

„Kupa faktów o kupie, czyli czego lepiej nie wąchać” Edwarda Kaya jeszcze nie wpadła w nasze ręce, ale bardzo cieszymy się, że „Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje” tego autora już do nas trafiła. Uwielbiamy tego typu książki z gatunku literatury popularnonaukowej, napisane szalenie przystępnym językiem, w przyjaznym tonie, umiejące słowem trafić do wyobraźni. Czytanie sprawia frajdę, radość i satysfakcję.

Edward Kay ma dar do prezentowania i tłumaczenia wcale nie tak łatwych zagadnień naukowych, aby szybko je zrozumieć, zgrabnie powiązać z tym, co dzieje się wokół nas, na dłużej utrwalić w pamięci. Doskonały sposób na naturalne odkrywanie świata, poznanie środowiska, uświadomienie różnorodnych zjawisk, zaprzyjaźnienie się z nauką, tropienie ciekawostek, kolekcjonowanie zaskakujących informacji i śledzenie nowinek. Książka atrakcyjnie popularyzuje naukę, sprawia, że po otrzymaniu porcji wiedzy, pragnie się poznać jeszcze więcej, systematycznie zaspakajać na nią zapotrzebowanie. Odkrywcy, eksperymentatorzy, detektywi, nie potrafią się jej oprzeć. Szczegółowa wiedza podana w ciekawy sposób oraz spora dawka humoru i zabawnych treści.

Nie ulega wątpliwości, że oprawa graficzna publikacji jest również silnym atutem. Urocze ilustracje, kolorowe, dowcipne, znakomicie powiązane z tekstem, pomagają zrozumieć prezentowane informacje, łatwo je utrwalić na zasadzie skojarzeń. Przewodnik po świecie obrzydliwości z jednej strony wywołuje wstręt wobec przywoływanych wszelakich smrodów, z drugiej zapewnia rozwikłanie zagadek wszelkiego fetoru, u ludzi, zwierząt, roślin i substancji. Podkreśla znaczenie zmysłu węchu dla bezpieczeństwa człowieka, funkcję strażnika przed toksycznymi związkami chemicznymi, szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Trudniejsze słowa, z którymi czytelnik najprawdopodobniej po raz pierwszy styka się, zaznaczono pogrubioną czcionką. Wiele wtrąceń nazw z przyrody i chemii, pozwalają oswoić się z nimi przed szkolną nauką. Na końcu publikacji znajduje przydatny słowniczek i pomocny indeks.

Książce wystawiam wysoką notę satysfakcji czytelniczej. Nie tylko młody czytelnik, do którego jest kierowana, od szóstego roku życia, znajdzie w niej upodobanie, ale także dorosły otrzyma ciekawe informacje, często zaskakujące, a nawet pozytywnie szokujące. Sprawdźcie między innymi, czy kosmos ma zapach, z czego składa się kupa, co mają wspólnego z perfumami odchody kaszalotów, czemu niektórzy ludzie gustują w zepsutych daniach. Jakie jest powiązanie zmysłu powonienia z pamięcią, jacy są najlepsi węchowi detektywi w świecie zwierząt, jakie rośliny wydzielają najbardziej obrzydliwy fetor i dlaczego to robią?

Izabela Pycio


Autor: Edward Kay
Tłumaczenie: Grzegorz Komerski
Ilustrator: Mike Shiell
Tytuł: Kupa faktów o smrodzie, czyli co i dlaczego ludziom cuchnie, trąci i zalatuje
Tytuł oryginalny: Stinky Science: Why the Smelliest Smells Smell So Smelly
Seria i nr tomu: FUJ-NAUKA!
Wydawnictwo: Muza
Wydanie: I
Data wydania: 2023-11-15
Kategoria: literatura dziecięca
ISBN: 9788328728547
Liczba stron: 46


Szkrabajek

Cześć, moi milusińscy. Jestem Szkrabajek, a to moje małe królestwo- z biblioteczką i regałem wspaniałych gier i filmów. Na naszej polanie chyba nikt nie jest tak oczytany jak ja. Uwielbiam się bawić, czytać i sprawdzać, co w trawie piszczy, chyba jak każdy robaczek, prawda? Na szczęście nie muszę zajmować się tym sam. Stworzyły mnie mamy i ciocie, które szukały miejsca, będącego spełnieniem marzeń dzieci w ich rodzinkach.

Related Posts


Przeczytaj również

Encyklopedia obrazkowa. Jedzenie – Hannah Wood, Felicity Brooks i Caroline Young

Encyklopedia obrazkowa. Jedzenie – Hannah Wood, Felicity Brooks i Caroline Young

Szkrabajekmar 30, 2021

Encyklopedia obrazkowa. Jedzenie – Hannah Wood, Felicity Brooks i Caroline Young Uwielbiam jedzenie a gotowanie to dla mnie czysta przyjemność.…

Owocoemocje – Saxton Freymann

Owocoemocje – Saxton Freymann

Kasiamaj 18, 2021

Owocoemocje – Saxton Freymann Czy owoce mogą być ekspresyjne? W jakiś, przedziwny sposób, wyrażać swoje emocje? Cóż, jak widać -…

Zapowiedź: O słoniu, który nikogo nie szanował. Sowie opowieści

Zapowiedź: O słoniu, który nikogo nie szanował. Sowie opowieści

Szkrabajekmaj 20, 2024

W czwartym tomiku z serii „Sowie opowieści” autor dzieli się z dziećmi kolejną porcją życiowej mądrości. Bohaterem opowieści jest słonik…

Kwiat Paproci. Baśnie nie dość znane – Roksana Jędrzejewska-Wróbel

Kwiat Paproci. Baśnie nie dość znane – Roksana Jędrzejewska-Wróbel

Kasialut 1, 2022

Kwiat Paproci. Baśnie nie dość znane – Roksana Jędrzejewska-Wróbel Baśń o tajemniczym, mitycznym wręcz kwiecie paproci, znana jest od lat,…

Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 13

Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 13

Kasia Bcze 24, 2024

To już trzynasty tom przygód czarodziejek broniących światy przed złem. Zachwycali się nimi czytelnicy już dawno, teraz, za sprawą zbiorczych…