Każdego roku produkujemy coraz więcej śmieci, a jedną z przyczyn tego stanu, jest spożywanie wysokoprzetworzonej żywności. W naszym menu zamiast warzyw i owoców, nabiału i mięsa, znalazły się mrożonki, hot-dogi i hamburgery, chipsy, cukierki, a wszystko to pełne nie tylko kalorii, ale związków, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Odżywiając się w ten sposób nie tylko mamy mniej energii, ale również doświadczamy wielu przykrych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, problemy z trawieniem, nasza skóra ma Sary odcień, a włosy tracą blask. Co więcej, bardzo często producenci, manipulując danymi, przemycają w składzie spożywanych przez nas produktów substancje, które jeszcze pogarszają nasze samopoczucie i stają się podłożem różnego rodzaju zmian chorobowych.
Czy jest jakiś sposób, by temu zaradzić? Przekonamy się o tym dzięki lekturze niezwykle zajmującej powieści dla młodych czytelników, pt. „Inspektor Parma i spisek żywnościowy”. Książka jest pierwszym tomem serii o niezwykłej śwince, która porzucając pracę w policji świadczy usługi detektywistyczne w Jagodnie. Wraz ze swoim asystentem szczurkiem Szperkiem rozwiązują skomplikowane zagadki kryminalne, troszcząc się o spokój mieszkańców tego wyjątkowego miasteczka, które dotąd zwycięsko opierało się napływowi niezdrowej żywości i – co za tym idzie – chorobom. Powieść, adresowana dla dzieci w wieku szkolnym, to nie tylko porywająca lektura, ale również impuls do poruszenia wraz z młodym konsumentem kwestii zdrowego odżywiania i młodego stylu życia. Warto zatem, by po książkę sięgnęli również rodzice, a także nauczyciele, odpowiednio moderując dyskusję i od lektury książki rozpoczynając wdrażanie zdrowych nawyków żywieniowych i odpowiedzialnej konsumpcji.
W Jagodnie, sielskim miasteczku, zaczyna się źle dziać, szerzy się bowiem tajemnicza zaraza. Kolorowa trucizna zbiera swoje żniwo – jest już dwanaście poszkodowanych osób w kolorach tęczy, a nikt nie ma pomysłu, co może być źródłem tej choroby, która zmienia kolor całego ciała poszkodowanego. Jedyna szansa w tym, że to inspektor Parma, brzuchata świnka wypełniająca korytko tylko zdrowymi produktami, odkryje źródło zarazy, co pozwoli walczyć z epidemią. Pierwszy trop to dziwne nasiona, które w ręku trzyma odwiedzający biuro Parmy, przy ulicy Boczkowej 23, Uczciwy Karol, ochroniarz w budynku BBŻ, czyli Biura Bezpieczeństwa Żywności w Jagodnie. Niestety zanim zdołała cokolwiek wyjawić śwince, sam padł ofiarą kolorowej choroby.
Parma jednak znajduje wyjście, oddając nasiona do analizy zaufanemu człowiekowi, doktorowi Endo. Niestety również on, tuż przed wyjawieniem śwince źródła zarazy, zostaje unieszkodliwiony. Jednak inspektor Parma z przenikliwością godną Sherlocka Holmesa odtwarza wyniki badań. Wyposażona w wiedzę o tajemniczej substancji E129 rozpoczyna szeroko zakrojone śledztwo, narażając się przy tym na każdym kroku na niebezpieczeństwo.
Jak zakończy się ta opowieść? Co wspólnego z chorobą mają truskawki i nowy gracz na rynku? To zaledwie początek naszych pytań i wątpliwości, które rozwiewać będziemy dzięki książce Christophera Siemieńskiego. Wspaniale ilustrowana i poruszająca ważkie tematy książka może stać się nie tylko zajmującą lekturą, ale również początkiem zmian w życiu każdego z nas.
Qultura słowa
Tytuł: Inspektor Parma i spisek żywności
Autor: Christopher Siemieński
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2020-04-15
Ocena: 10/10