Jedzenie jest jedną z pierwszych funkcji, jakie opanowuje człowiek. Podróż przez niezwykłe konsystencje, smaki i kolory jest jedną z najbarwniejszych przygód w życiu każdego człowieka. Od mleka mamy po wspaniałości z wielu światowych kuchni. To magiczny świat, który smakujemy całe życie. Niezwykle barwny, wielosmakowy i czasem ciężko strawny. Niczym makaron albo prowadzi nas prosto do celu, albo delikatnie zakręci w ciekawą spiralkę. Skąd się właściwie bierze? Czemu ma tyle rodzajów i kolorów? Kto go wymyślił? To tylko część pytań, które zrodzić się mogą w małych umysłach i postawić rodzica przed trudną podróżą w głąb świata makaronów.
Makaron
Akademia mądrego dziecka już nas przekonała do swojej serii Wiem, co jem. Nic więc dziwnego, że o to kolejne części trafiają w nasze ręce i to idealnie w dzień spaghetti. Mali odkrywcy wybiorą się w książkową przygodę pełną wiedzy o makaronie. Od pierwszych wzmianek o tym przysmaku, przez proces jego powstawania oraz rodzaje, jakie spotkać możemy na półkach sklepowych. Pełne zaskakujących ciekawostek spisanych lekkim i prostym, przez co przyjaznym dla docelowego czytelnika piórem, wciągają małych kucharzy w świat smaku, koloru i wiedzy. Ta ostatnia jest obszerna i łączy w sobie elementy wielu dziedzin. Z czego powstaje makaron? Gdzie odnaleziono najstarszy przepis na jego wykonanie? Dzieci dowiedzą się, jak przebiega proces powstawania makaronu, w którym kraju zjada się go najwięcej i co musimy do niego dodać, by zmienić jego kolor. To świetna zabawa i spora dawka wiedzy podana z sosem i przyprawami.
Wśród ilustracji
Kolejny raz prostą i zarazem pełną głębi kreską Nicolas Gouny zaprasza nas do świata wiedzy i ciekawostek kulinarnych. Jego ilustracje stanowią mocne tło dla tekstu Tredeza. Idealnie się dopełniają i tworzą ciekawą formę. Twarda oprawa i mocne strony zapełnione informacjami o makaronie oraz przepięknymi obrazami, które swoją formą przemówią do czytelnika w każdym wieku. Każde dziecko pokocha makaron, w który delikatną i barwną kreską tchnięto życie i szczyptę humoru. Całość urzeka pojedynczymi nitkami makaronu i pełnymi daniami, które można z nich stworzyć, dodając krople oliwy i sporo parmezanu.
Wśród ciekawostek
Makaron towarzyszy nam od najmłodszych lat, w wielu formach smakowych. Od zupy mlecznej, przez ciągnące się spaghetti aż po niedzielny rosołek, którego nikt nie wyobraża sobie bez cienkich niteczek żółciutkiego makaronu. Choć nie rośnie na drzewach czy plantacjach zalewowych jak choćby ryż, produkcja makaronu jest ciekawa i pracochłonna. Dzięki tej książce dzieci mogą dowiedzieć się, dlaczego warto dbać o środowisko i uprawę pszenicy, a także jak ważne jest samo jedzenie makaronu. To kolejna trafiona przygoda w świecie książek i serii Wiem co jem, która bawi, uczy i zaskakuje nawet dorosłych czytelników.
Podsumowanie
Makaron to kolejna udana publikacja pod szyldem Akademii mądrego dziecka. Wspomaga rozwój maluchów i dostarcza im wiedze, która nie tylko zamknie nas w kuchni, ale i zabierze w podróż po wielu krajach i polach, od których zaczyna się makaronowa przygoda. Przepiękna forma, niesamowita treść i jak zawsze dopasowana i zachwycająca szata graficzna. Dla nas makaron nie jest już tajemnicą. A wy? Jesteście gotowi sprawdzić, gdzie zaczyna i gdzie kończy się nitka waszego spaghetti? Nauka nigdy nie była tak ciekawa, pełna barw i kształtów.
Autor: Emmanuel Tredez
Tłumaczenie: Katarzyna Grzyb
Ilustrator: Nicolas Gouny
Tytuł: Makaron
Tytuł oryginalny: Les Pâtes
Seria i nr tomu: Akademia mądrego dziecka. Wiem, co jem!
Wydawnictwo: Harper Kids
Wydanie: pierwsze
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: przedszkolak 3+, o jedzeniu
ISBN:9788327672896
Liczba stron: 40